Karácsonyi vásárlási láz és online ajándék rendelés

A karácsony közeledtével és a teendők sűrűsödésévél, sokan az utolsó pillanatra hagyják a karácsonyi ajándékok beszerzését. Szeretnénk elkerülni a tömeget a bevásárló központokban, és nyugodtan válogatni az opciók között, így kényelmes megoldásnak tűnik az interneten kiválasztani a szeretteinknek szánt ajándékokat, majd egy kattintással megrendelni és csak várni a futárszolgálatot.

Sokan nem sejtik, de adataink védelmére ilyenkor is érdemes ügyelni, hiszen ebben az időszakban különösen sok weboldal jelenik meg hívogató akciókkal vagy különleges ajánlatokkal, azonban nem mindegyik szeretné csupán az eladásait növelni. Sokan a gyanútlan vásárlók személyes, ill. bankkártya adataira pályáznak.

Hogyan védhetjük meg magunkat a csaló webshopokkal szemben?

 1. Csak híres, ismert, népszerű webshopokból rendeljünk!
  Ne rendeljünk olyan oldalakról, melyekről még egyetlen személyes ismerősünk, és mi magunk sem hallottunk soha. Használj a jól ismert üzletek, áruház láncok, vállalkozások webshopjait, melyekről már hallottunk, jól ismerünk.
 2. Figyeljük a weboldalak címét!
  Nagyon figyeljük meg a weboldal címét! Amennyiben elírást, helyesírási hibákat találunk a weboldal domain nevében (domain név = a böngészőbe beírt weboldal címe) vagy az oldal leírásában, joggal gyanakodhatunk, hogy csalókkal van dolgunk.
  Gyakori jelenség, hogy már jól ismert weboldalak mintájára hoznak létre a csalók webshopokat. A csalók weboldalai ugyanúgy néznek ki, mint az eredeti oldal, azonban sok helyen helyesírási hibákat, elírásokat tartalmaznak a domain névben vagy a leírásban.
 3. Mindig keressük a lakatot a domain név mellett!
  SOHA ne adjuk meg a bankkártya adatainkat olyan online fizető felületen, ahol nem látjuk az oldal domain neve mellette a lakat jelet. A lakat jel biztosít minket arról, hogy a weboldal biztonságos kapcsolaton keresztül kommunikál. Ugyanakkor ettől a webshop még nem lesz feltétlen megbízható, hiszen ez csak annyit jelent, hogy az adatainkat harmadik fél nem szerezheti meg a kommunikáció során.
 4. Ne adjunk meg túl sok adatot!
  Ne adjunk meg túl sok információt fizetéskor. Egyetlen egy oldalnak sincs szüksége egyszerre fizetéskor a bankkártya adatainkra, TAJ és személyi igazolvány számunkra. Semmiképpen se adjuk meg ezen adatainkat egyetlen oldalon sem fizetéskor!
 5. Figyeljünk jelszavaink biztonságos használatára!
  Minden új regisztráció alkalmával új jelszót adjunk meg, sose használjuk ugyanazt a jelszót több oldalon is! Figyeljünk jelszavunk megfelelő formátumára is! További biztonsági tanácsokat olvashat korábbi posztunkban, vagy blog oldalunkon: https://blog.notisecit.hu/2018/12/11/biztonsagos-jelszo/
 6. Válasszuk az utánvétes opciót!
  Ha lehetőségünk van rá, válasszuk minden esetben az utánvétes opciót, így elkerülhetjük adataink ellopását és pénzünk elvesztését!

Amennyiben félti adatai biztonságát, sosem vásárolt még online, de szeretné kipróbálni, vagy kérdése lenne a témával kapcsolatban, keressen minket bizalommal!